The JouRney and DeStiny....

mee goreng mamak style bru..

10:48 AM
style baru?bcoz...gune spagethi lagi.no onion.no sauce. no ketchup. sayur gune kimchi..haa...dan hasilnya..taraaaa!!

Read On 0 comments

got an email from my parents..

1:14 AM
Satu lagi jangan lupa meminta kepada yang memberikan kita kehidupan didunia dan akhirat..

huhu..terharu..plus cedeyh jugak..mmbuatkan aku terpikir sbntar..
Read On 0 comments

masak makanan..

11:03 PM

Asslamualaikum pembuka bicara..cewahh..heh..dah lame xmengupdate blog ni. Bknnye aku xnk cerite pasal kat korea ni. Tapi semngat nak menulis tu malas.heh..kalo dulu ade contest each organize kan. Ni dh xde.kihkih..Nk tau x hr sbtu tu aku mkn ape?hehe..sebnye nk update pasal food yg aku masak je. Masak soto!!!haha…gune sup bunjut je.pastu letk mushroom ngn lada cili pastu bebola ketam tu kan.haa..jadilah!xpayah nk memilih sngt.sedap jugak.haha..sebnye nk bg bebudak lg 2 org tu. En yazid n en kamarul tu..tapi mereka xde kat bilik.ke kota daejeon agaknye. So xdptlah merase. Tulah sape suh tgal aku sorg2.haha..xkisah pun sbnye..

Mari saye mmperkenalkan lada di korea ni. Kalo kat msia mgkin lada besar ni xpedas kan. Pastu lade kecik kite pedas kan.haaa..kalo kat korea ni trbalik tau!!lada besar die lagi pedas dari lade kecik kite!!waa!!memg pedas lah bg org yg suke pedas mcm aku ni.huh!!tapi aku rase cili kampong tu lagi pedas lah.kat sini pun ramai je org2 die yg suke mkn pedas. Aku ingat org korea xmkn pedas mcm org cine.rupe2nye diorg ade yg lagi thn pedas dari aku.kagumm!!ke aku yg mmg xberape nk kuat pedas agknye.heh…


Hari ahd makn ape plak??haha..asik gelak jekan.heh..ok2 sori ye kalian2 semua.aku msk mee sup!kali ni bahan apelah pulak yg aku gune kat korea ni kan.heh..mee gune mee spaghetti. Perencah die plak. Lade besar, pastu ketam tu lagi, pastu tumis2..masukan rencah ayam kan.tambah air n masukkn mee.tadaaaa!!

heh…hasilnye!oklah not bad..sume ok kan aku ni.haha..ok kan aje!!heh. haa..jgn lupe nasi goreng jugak..heh..byk lh mknn. aku cume mngisi keboringn aku je..huuu


Read On 0 comments

cerite..

1:35 PM
ni kat dlm lab at hannam university. kat sini lah tempat keje aku. biar saye perkenalkan dari kiri saye ye.heh..yg sebelah kiri tu name die Sony.prof Lee suke phil die mcm ni "sony yea!!" like this lah kot bunyi nye.haha..seblh sony tu ialah En YAzid. seblh nye plak Mr Hwang lepastu Ji-ya pastu Mr Kamarul.

Sony ni lah yg byk ajar kiteorng dlm lab. bg aku pnybr jgaklah org nye.sebb die asik senyum je walopun bizi nk ajar kiteorng n bizi nk prepare untuk ajar class die n also bizi untuk lab test die sndiri kan. tabah btul lah!heh

ok sebnye aku nk citer pasal Mr hwang hr ni.knape mr hwang??haha..sebb td aku jak die teman untuk pegi woori bank. untuk tukat duit dollar kepade won. memg bnk tu dkt je dgn Hannam U. tpi pnat jgaklah kalo jln kaki. better naik kerete.tapi aku xnak naik kerete die!!sebb die bwk anjing die dlm kete. mcm geli plak aku nk naik kete die kan.haha..jahat aku ni.heh

so aku pun ckplah kat..bnk tu dekat je kan..so better kite jalan kaki. die pun mcm teragak2 gak.sebb msti d mls nk jalan kaki jgak kan. tp aku xnk nek kete die. so die pun ikutlah ckp aku.bjln.jauh jgak tibe2 rase.heh..pdan muke aku!!heh

bile dh smpai bank..tibe2 die pgang dada die. dada die ok. not mine!heh..dlm hati aku ;sudahlah mamat ni..sakit jntung ape?sebb memg d tgh xchat pn.'adehh..so aku tnye die ok x?die ckp ok.just sick.adehh rase besalh plak ajak die jln kaki tgh2 xchat kan.tpi aku tetp xnk naik kete die jgak..haaa..

so untuk mentup rase kebersalahan aku tu..aku pun borak2 lah ngn die.kunun2 nk amik hati.eh tapi aku ikhlas tau.tq seb die teman aku.sebb kalo g ngn org korea proses cept cikit. nsb bek mr hwang ade td. kalo x org tu nk pasport lah.nk ape ntah.hmmm..

ok rindu msia.mklumlah xpenah ke oversea.huahua

Read On 0 comments

lapar~~

3:36 PM
ok bukan lapar sebb ape.tapi rindukan masakna malaysia ok.huhu..nak mkn pedas2!!nk mkn semuanye. balik nak serang semua maknan2 kat msia.mklumlah 1st tyme travel.seblum ni mane ade.plng jauh pegi pun sabah sarawak je.tu pun dalam malaysia lgi kan.

kali ni lain cikit lah.huhu..ok lah..cume nk ckp sya lapar je.tu je.huhu...
Read On 0 comments
3:37 PM
Hilang kepercayaan..tolonglah..knape crite balik.aku boleh smpan rahsia ko.ko pun syap2 dah.....huhu..manusia..aku pun xsempurna.hmmm
Read On 0 comments
3:29 PM
ku memohon pada Mu Ya Allah...
Read On 0 comments

Dan Sebenarnya..

3:29 PM

02 Sept 2010 : Sbnarnya saya tau ape yg berlaku..tapi saya buat xtau je seolah-olah xde pape yg berlaku..

sbnarnya saya terasa dengan tindakan awk..tapi saya buat biase je mcm org yg xde perasaan..

sebnrya saya sedih..tapi saya buat hepi je depan awak..

sebnarnye saya tertekan..tapi saya buat rilek je..

sebnrnya saya rindu..tapi saya buat xtau je..

sebnrnye saya nak nagis..tapi saya senyum je..

sebnarnye saya geram..tapi saya cool je..

Dan sebenarnye saye... (+_+)
Read On 0 comments

MEMAHAT SUKA SEMBUNYI DUKA

8:26 PM
31 august 2010 : dah masuk malam terakhir ramadhan.sedih kerana terpaksa mengucpkn slmt tgl pada ramadhan tatkala amalnku masih bukan di tahap yg memuaskan.hnya melakukan yg mampu.mengharapkan ianya penuh bermakna dalam hidupku.

ku putuskan.pendam segala-galanya.tak guna dicerita pada merka yg xsudi.kerna ianya hanya memakn diri dan menikam jiwa.buat apa dicerita berulang kali jika perkara yg sama juga xdpt difahami.bagaikan melukut di tepi gantang.usah dibazirkan titis air mata untuk sesuatu yg xpasti.

ingin ku lari mninglkan segala keresahan.setiap hari merintih.perkara yg sama.mndekatakn diri dengn DIA adalah pengubat yg terbaik.ku pohon ampun dari Mu Ya Allah.our journey still long.tapi kite xkan pernah tau sampai bila.satu hari nanti..mnghilngkan diri mgkin jln yg trbaik.bukn lari tapi mncari ketenangn.

kita dilahirkan bukan untuk membenci.ku cuba untuk melupakan segalanya.ku selalu mgharapkan agar suatu hr nti..ingatan ku hilang.agar segla segla kbncian dpt dilupuskan.namun aplah gunanya akal jika tak digunakan.tepuk dada tnyalah iman.tanyalah hati.anda siapa berhak mnentukan sagalanya.ur destiny only Allah knows.tapi kita jugalh yg perlu berusaha.
Read On 0 comments

LAILATUL QADR

3:18 PM


Bermaksud: [1] Sesungguhnya Kami telah menurunkan (Al-Quran) ini pada Malam Lailatul-Qadar, [2] Dan apa jalannya engkau dapat mengetahui apa dia kebesaran Malam Lailatul-Qadar itu? [3] Malam Lailatul-Qadar lebih baik daripada seribu bulan. [4] Pada Malam itu, turun malaikat dan Jibril dengan izin Tuhan mereka, kerana membawa segala perkara (yang ditakdirkan berlakunya pada tahun yang berikut); [5] Sejahteralah Malam (yang berkat) itu hingga terbit fajar!


Persiapan menghadapi malam Al-Qadr ialah selama 10 hari sebab ia berlaku pada 10 malam terakhir Ramadan, bukannya sehari dua. Pastinya Allah akan menganugerahkan malam Al-Qadr pada mereka yang bersedia untuk 10 malam dan bukan hanya untuk semalam dua sahaja. Inilah falsafah Lailatul Qadr iaitu kita perlukan dalam kehidupan ketika persiapan yang teliti tanpa membenarkan ruangruang kerugian untuk mendapatkan kerahmatan dan keredhaan Allah s.w.t... Adapun ketentuan malam Al-Qadr itu pada malam-malam ganjil adalah untuk tidak terlalu memenatkan kita beribadah berterusan pada 10 malam terakhir kerana ada
keselangselian. Allah pastinya menganugerahkannya pada orang yang ikhlas.


Bilakah Waktu Sebenar Lailatul Qadar?

Ia berlaku setiap tahun, bukannya hanya pada ketika ia diwahyukan atau tahun ayat itu diturunkan sahaja. Pertamanya, Lailatu Qadar hanya akan berlaku dalam bulan Ramadhan. Kedua, kebanyakan ulama berpendapat bahawa Lailatul Qadar berlaku pada sepuluh malam terakhir Ramadan. Ini adalah pendapat yang paling rajih (absah). Ketiga, ia berlaku pada malam-malam ganjil iaitu malam 21, 23, 25, 27 dan 29 Ramadan.

Apakah Dasar Keimanan Tentang Lailatul Qadr?

Di antara perkara yang perlu diimani dalam perkara berkaitan Lailatul Qadr ialah:
1. Al-Quran diturunkan pada malam Lailatul Qadr.
2. Lailatul Qadr lebih baik daripada seribu bulan yang membawa maksud bahawa
setiap amalan yang termakbul pada malam itu samalah dengan amalan yang
setara dengannya sebanyak amalan seribu bulan.
3. Para Malaikat dan ruh diturunkan pada malam tersebut.
4. Sejahtera malam itu hingga terbit fajar (masuknya waktu Subuh).
5. Ibadah yang jujur, ikhlas, konsisten, iltizam dan khusyuk pada sebarang masa.
6. Tiada tanda-tanda fizikal yang dijelaskan oleh nas kecuali khabar-khabar angin semata.

Kenapa Lailatul Qadr Dipilih Ianya Berlaku Pada 10 Malam Terakhir?

Inilah kebijaksanaan Allah s.w.t.. Setelah 20 hari berpuasa, manusia sudah mempunyai kekuatan tahap kerohanian dan tingakat kesedaran yang tinggi serta momentum yang diperlukan untuk mempertingkatkan ”gear tertinggi” dalam amalannya. Malaikat turun pada malam tersebut sehingga terdorong orang mukmin melakukan ibadah dengan izin Allah s.w.t. dan merasai sejahtera dan selesa hingga pagi.

Apakah Amalan Pada Malam Lailatul Qadr?

Ia adalah malam yang cukup istimewa yang tidak kedapatan pada mana-mana malam. Amalan yang mesti dilakukan pada malamnya ialah memperbanyakkan ibadah, membaca Al-Quran, beriktikaf dan berdoa. Dalam sebuah hadis daripada Aisyah r.a. berkata:

``Ya Rasulullah bagaimana kalau saya bertemu Lailatul Qadar? Apa yang harus saya ucapkan pada malam itu?'' Baginda bersabda: Ucapkanlah: ``Ya Allah kami bermohon pada-Mu, Sesungguhnya Engkau Maha Pengampun, suka mengampuni (hambahamba- Mu), maka ampunilah (dosa-dosa) kami.'' (Riwayat Tirmizi, Nasa'i, Ibnu Majah dan Ahmad).

Doa lain yang baginda baca ialah seperti berikut yang bermaksud: Wahai Tuhan kami,anugerahkanlah kepada kami kebajikan di dunia dan kebajikan di akhirat, dan peliharalah kami dan siksa neraka (QS Al-Baqarah [2]: 201).

marilah bersama-sama kita mnigkatkan amlan di akhir ramadhan ini.jgn lpaskan ramdhan kali ini berlalu sepi begitu sja.Ya Allah..ko ampunkanlah dosa-dosa kami.ampunkanlah dosa-dosa ku ini Ya Allah...

Read On 0 comments

rindu plak ^_^

9:53 PM
ok.rndu kat sape tu?heh..logik x aku nk ckp yg aku rndu kat en johary.haha..bos compny lame aku.td msg dgn ex ofismate aku..frankie.seriously rindu kat die.tp rndu nk borak2 ek.bkn rndu lbih2 han.sila jgn slh fhm :)

frankie citer pasal neubio n pasal diri d.d ajak aku balik cmpny lame untuk tlg wat keje2 kat sane.heh..act..aku rindu jugak dgn suasane keje kat sane.ade masa best ade mase x.normal lh kan.so jdlah mnusia yg bersyukur.alhamdulillah..frankie ni baik tau.d suke bg smangt kat org lain.walopun d chinese n cmpny tu chinese yg punye..tpi d selumber jerrrrrr..heh..d xpenahlah ade nk beza2kan.sgt best!!

tp d selalu kutuk aku gemukk!kuat mkn!!pipi tembammm!!dlm mesg pun d ckp pas raye bdn aku akn berkali kali ganda naik!!ishhh!!tp d suke bnje aiskim!heh..

setiap kali aku g mane2 cmpny msti ade seorng yg akan pgil aku dak gemukkk!aku gemuk ke???huhu..jgnlah selalu ejek.nti mkin gemukkk!!!huhu..

tapi die seorng kawan yg blh dipercayai dan sgt baik.mmpunyai semngat yg tinggi..thnk u for being such a gud friendsss!! ^_^
Read On 0 comments

must be strong enough...

9:45 PM
best kan bukak puase dgn fmly.mkn ramai2.bising rmai2.mask2.ade org kacau2. ^__^..tu pose yg lepas lah.pose ni parents aku jauh.hukhuk

dulu kan tyme duk kat U kan.aku jarang blik umah.suke join program lah katekan.heh..tapi bile balik aku rndu sume masakn mak aku.sume yg masak sedap!!masakn mak mmg sedap kan kwn2.heh..xkisahlah mak masak sesimple mane pun.ayah aku plak mmg dh tau.aku ni kalo duk umah mmg pnghabis makann kat umah.smpai bile bukak pose tesedak2 mkn.heh..rndulah..hukhuk

rndu nk bukak pose ngn fmly.huhu..cedeylah..sape2 yg parents dekat tu g lah blik.buakk pose same2.nti dah jauh dah sush nk jumpe msti korng rndu.huhu..

tbe2 cedeyh sgt,huwaa..nk ngis plak.tp aku xleh ngis.azie kuat!dah 23 dh pun.xleh ngis2 dah.xleh pntgkan dr sndiri.bile aku sedih adik aku farah n mimi tu msti lg sedihkan.msti diorng lg nk jumpe parents aku.lg2 mimi.huhu..sebgai kakk aku knelah kuat dr adik2 aku kan :)
xpe mimi..farah..nti kite bwak kamu berdua g sabah.one fine day..

rndu sgt2 dgn mereka semua...

Read On 0 comments

cerita kedai kopi n_n

1:35 PM


korang2 suke bace novel x.msti ramai yg suke kan.terutamanye cik pijah ngn cik ecah.heh..aku pun suke jgak.tp x segile mcm name2 diataslah..hehe..pernah dgr Ramlee Awang Murshid?die ni penulis novel thriler kat m'sia.aku suke bace buku die!best dan mendebarkan!!hehe..

1st tyme aku bace novel die, tajuk d ADAM.Aku darah anak malaysia (A.D.A.M).1st tyme bace trus aku nk carik citer2 die.mls lh nk ulas.blh bace kat cini ek.heh..http://www.kelabram.com/
pastu bace citer bagaikan puteri, cinta sang ratu, hatiku di harujuku,9 nyawa n skrg tgh bace 1 janji.1 jnji xsmpt hbis lg.xde smpt plak nk hbiskan.heh..tp kesimpulannye citer2 yg aku bace sume best sebb citer2 die sgt mndebrkan mmbuatkan kite nk tau ape yg berlaku seterusnya.cintaku di harajuku agak kejam cikit citer die.die pasal samurai.bunuh2 cikit.hmm..9 nyawa pulak seram cikit kalo aku bace sorng2.sebb die ade ckp ngn makhluk2 halus mcm tu lah.ksmpulanye best!!heh

smlm agk hepi jgak sebb lab test yg dibuat akhirnye brjaye kan.bjye isolate L.acidophilus dr vitagen.sejenis laktik asid bacteria.tqvm pada en yazid sebb ajar ek.huhu..

selmat meneruskan puase kawan2 ^_^
Read On 0 comments

Sahur..heh

1:59 AM
ok.kalo duduk rumah ofkos lah kene bgun sahur.nak xnak kene pakse juge bngun oleh mak n abah.kalo x bisinglh diorng.heh..dulu kecik2 aku liat nk bgun.mkn pun ckit je.ngntuk.hbis je mkn terus tdo.tp bile dh besar ckit..aku suke bgun sahurrrrrrrr!!heh..aku lah org yg plng berselera mkn.xtau knape.mybe sebb aku pikir esok dh xleh mkn.so kene mkn byk2 tyme sahur.haha..blh x mcm tu.

plng best bile tgk adik2 aku yg kcik lg tu bgun sahurkan.kcian nye dgn muke ngntuk2 tu bgun.ye2 je niat.soknye xpose jgak..adehh..xpe2..bljar ye.nti lame2 bese.dulu aku start tadika dh pose penuh tau.ecehhh..iye2 je kan..heh..btullah..

bile aku kat U aku mls nk sahur pun.niat ciap2 trus bgun je sok pg.xyah sahur2.heh...tp kdg2 sahur jgak.ngn dak2 UP lah ni.rndunye ngn diorng.kdai plng cpt ciapka maknn mstilah mamak mariii..heh..aku ade pnglman mask ngn jajai tau.heh.pastu bwk turun up.seronok!seronoknye nk sahur beramai2..kenangan..kenangan..:)

pndah ptrjya bukak pose ngn eja lah byk.heh..byk pglmn gak ngn mkcik ni.kalo rewind balik mesti gelak2.heh...hmm lame dh xcntct eja.

kawan2 jgn lupe bgn bersahur ye.niat pun jgn lupe.

Ibnu Umar(ra) meriwayatkan bahawa Rasulullah (saw) bersabda: "Sesungguhnya Allah dan para malaikat-Nya mengirim rahmat ke atas mereka yang makan sahur. "Betapa besarnya kurnia Allah ke atas kita sehinggakan makanan yang diambil ketika bersahur untuk berpuasa pun diganjari dengan banyaknya.

Rasulullah (saw) bersabda: "Perbezaan di antara puasa yang kita lakukan dengan yang dilakukan oleh Ahli Kitab (Yahudi dan Nasrani) adalah terletak di dalam pengambilan makanan sahur yang mana mereka tidak melakukannya." Baginda bersabda lagi: "Bersahurlah kerana di dalamnya terdapat berkat yang besar, dan lagi, terdapat keberkatan di dalam tiga perkara iaitu dalam jamaah, di dalam makanan 'tharid' dan bersahur. "

Disamping tu marilah kite tingkatkan amalan untuk bertahajud juga ye.insyaallah.mudah2 an bulan ni dapat kite tingkatkn amal masing2.amin..
Read On 1 comments

apa yg diharapkan..

9:13 PM

ramadhan tiba lagi.alhamdulillah kite semua dapat menunaikan ramadhan kali ini. mudah-mudahan kite dapat menghabiskan sebulan ramadhan ini.apa yg diharapkan bila tibanya ramadhan.

ku mengharapkan ramadhan kali ini penuh makna.bg aku ramadhan sgt tenang.bulan keinsafan.masa yang paling baik untuk muhasabah diri serta memperbaiki diri ini.menambah pahala.mengurangkan dosa.bersihkan hati.sucikan jiwa.agar kite betul2 dapat menikmati ramadhan kali ini.

untuk semua kawan2 dan family serta seluruh rakyat islam.selamat menyambut ramadhan dengan baik.
Read On 0 comments

ketidak stabilan hidup

12:05 PM
bukan ape.
sekejap ko..sekejap ok..
nk gile kot..haha
tgk ketwe..pastu nti tetibe cedeyh blik..
ni simptom2 ni..
YaAllah.kuatkn hmbamu ini :)
Read On 0 comments

....

7:13 PM
hmm..nape ni..senang sgt terusik bile orng lain begurau.ataupun sebenye diorng just ckp biase2 je.tp terasenye bkn men lg....T_T

hmm..nk ngis laju2..haha

only Allah knows what inside my heart..too much to..
Read On 3 comments

Tanggungjawab

8:30 AM
morning semua!..pagi2 dh update blog kan..heh..hope sume orng chat n ceria hari ni ^__^

emm tngungjwb ni bkn blh bwk main2.kene buat smpai terlaksana sebb bnde tu amanah. n org yg bg tgngjwb kat kite tu pun mmg dh mltkkn harapan yg tngi kpd kite.die yakin kite blh buat.tpi mmpu x kite mlksanekan.hmmmm..sebnye aku takutttt!!!!huwaaaa..

besr sgt tgjwb kat cni.sume mghrpkan aku yg xdelah tau sgt nih.huhu..buln 8 insyaallah penentunya.tp cuak jgak.tp aku cube buat yg terbaik.mudah2an semuanya dipermudahkan.aaaminn..
Read On 4 comments

field work

4:59 PM
since mereka semua bizi with Bio Johor.so aku kat opis ni xde keje sgt.jd what to do??heh..luckily kat cni ade lab n leh g gelang patah tgk projek aquaculture merka kan.

so start kul 8 pg td g pandas untuk tgkap udg...haaaa...udng geragau..walaupun 1st tyme g tngkap kat ctu..tp hasil akulah yg plng membrgsagnkn..heh..korng tau x udg geragau tu mcm ne.alaaa...udg yg kcik2 tu..yg orng buat budu tu...

tp xde pic..sebb..xtngkap..heh..udng2 ni untuk bagi kudalaut mkn.ataupun akak ni pgil unduk2..heh..kuda laut tu dh pregnant..cian die lapar ek..

blik kul 3..huh..penat jgak.....but its ok.learning process still in progress...kalo xde aral melintal next week aku g KL smggu.kalo xde papelah...hmm..
Read On 5 comments

aku rindu

12:25 PM








saya rindu mereka.belum sebulan lg.tp xtau knape memg btul2 rndu.sebb hormon xstbil agknye..huaaa..rindu makcik ecah gelak kuat2.rindu jalan-jalan ngn cik pijah.rndu dada punye ketwa tekekek.rndu dgr suara jajai ckp kedah.rndu chemah punye cerite.rindu alan punye lawak.rndu gaya shah.rndu ngade2 wawal.rndu napi punye sakat2.rndu dodot.kiera.syiera.semua org lh.huaaaaaaaaa..really mis them.dh xde orng blh kacau.sy nak kacau siape kat cniiii.sy nak kacau orng.tlg.tlg.nk sakat orng lain.

aku mmg besyukur dpt kerje kat joho ni.tp aku mmg rndu diorng.mailah mentap kat joho kawan2..

saya juga sgt rndu mak ngn abh.dh 2bln lbih xjumpe.rndu eis yg nakalllllll.rndu bihah punye gedik2.hhu..dh xde orng yg blh gedik same2 dh..T_T



ap2pun aku xpernah lupekan korang semua..
aku btul2 mendoakan mereka semua berada dlm keadaan yg sntiasa gmbira dan sentisa dirahmati Allah.
Read On 6 comments

senyap bukan bermakna saya hilang

2:24 PM

sekarg ni saya sedang mengatur perjalanan hidup saya..agar sy mampu mghadapi hari esok..
Read On 0 comments

Sepanjang di Rumah ku...

3:49 PM
okay...ape yg ade buat bile anda berada di rumah??tido?makan?tgk TV?hehe..sy buat semua tu...sminggu sh aku kat umah amntra tgu masuk keje kat tempat baru..waaahhh..nti aku msti sgt gems dan mls jugak untuk wat keje kan..heh..hopefully not..weee~~

stiap kali bile mak aku kol je..die msti akan tanye..ko dah basuh ke blum aquarium tu...n jawab anak yg comel ini ialah..belum lg mak..hehe..tyme tu lah mak aku bebel nti..pastu aku ngn ika pun g lah basuh aquarium tu..dn hsilnye...air sisalam aquarium itu sgt jernih!!wallaweh!!heh

aku n ika jugak telah memask ns ayam smpena kami berpuase hr isnin yg lepas.atuk aku pun pose jgak.n nasik aym kami berjaya..ceh...rase sndiri blhlh ckp sedap kan..heh

lap tingkap...(walopun xsume tngkap), cabut rumput yg besar n tinggi2..(BESAR2 n TINGGI2 ye..:P), kemas bilik..kemas brg2 aku...wahhh..mcm rajin plak kan aku ni..heh..ni keje2 yg aku buat sepanjang aku suk umah hingga ke hari ni..suri rumah yg berjaya ni..hehe

tgh kmas2 tu tibe2 aku teringat file yg ade sume sijil2 ori aku n surat berank skali.XJUMPE!!mintk tlg eja,ina n siti carikn kat umah subang pun xde jugak.kalo ikutkan lepas aku g intrvw kat johor hr tu aku mmg dh xpenah sntuh dh file tu.rupe2nye file tu ade kat umah atuk aku kat kota tinggi!waaah!!almost 1mont dh bnde tu jd blacan kat sane.baru skang aku tnye...heh..memg xingat lgsung aku ni...haishhh...

semalm spt kol dr Ecolite BIotech.she said that u r hired in our company...waahhh!!dhlah tmpat keje tu sgt dkat ngn umah aku.sepuluh min je dh smpai.aku blh duk umah.xyah sewa umah...best2!!tp knape bru bg tau skang..huhu..aku dh trima keje lain..dh tntgn agreement..hmmm..xpelah..tmpat yg bru ni pun still dkat lg ngn umah aku..alhamdulillah..

mlm td kul 4 xblh tdo.tb2 tbgun pastu dgr bunyi mcm2...g lah beranikan diri cek satu rumah tu.cek kat luar.cek kat dapur.cek kat bilik2.xde pape..tp stil xblh tido smpai kul 5 lbih.last2 aku msg zin as known as my....heh..nsb bek d dh bgn.nk bgn sahur katenye...wahh hilang ckit rase takut.tq so mush sayg..:P

hmm..nape aku citer sume ni?sebab.......aku xde keje..duk umah sahaje!!!heh..lgpun org tu tidak akn mlyn msg aku sewaktu beliau bekerja.busy katenye..whateva..aku pun nti nk cbuk2 supaye aku pun xtrpikir pasal die nti!yea!workaholic!

P/s:ika didalam citer ini adalah adik aku ye..heh..sok die ckp d nk try msk donut!!heh..kwn2 sume jg diri.tabh hadapi sume dugaan.doa byk2 ^_^
Read On 1 comments

jiwa kacau

3:53 PM
jiwa kacau....he dont know anything~~jiwa kacau..he dont know anything...
Read On 3 comments

tribute to Cik Pijah n Cik Ecah

9:21 AM


huwaa..sedih sebb xdpt nk jumpe korng wat kali terakhir.tp aku rase dlm mase tedekat ni aku blik semula kot.tp xtau tarikhnye bile.hmmmm..xtau nk citer ape.huhu..sedih je.ap2pun thnks korng sebb ade wktu aku susah n senag.really2 apprecite it.hope korng selalu gmbira..byk sgt kngn ngn korang.huwaaaa...
Read On 2 comments

sayu lah pulak..

6:53 PM

okay...dr sulu smpai lah hari smlm aku yakin yg aku xkan sedeih untuk tglkan cmpny aku ni.yakin sgt2 lah.berasa sgt hepi adelah..tapi..tibe2 tadi knape sayu je hati aku nak tglkan cmpny ni ek...bile pulangkan pass, salm dgn Ms Ng..hmmm dgr d ckp tetibe aku sebak..tp knape ye..aku xdelah rapat sgt dgn die.aku seorng pekerja yg bgus agaknye..haha..ok gurau2..;P

pastu jum en johary plak.die ckp.."thnk 2 u to.u've done gud job here.and i'm not such as good as many boss ou there"lbih kurg mcm ni lh ayt nye..cedeh jgak aku.walaupun ade jgak termngumpat pasal bos aku ni kan..hmm

pastu jumpe Mr YY plak..hmmm..aku rase die ni seorng bos yg sgt cool.mule2 aku xsuke care die sbb d ni strict sgt.nak buat ni xboleh.nk buat tu xblh.tp lame2 aku fhm care die n aku suke care d handle satu2 prob.seriously d sgt cool.seorng yg tdk mudah melenting.

pastu last jumpe Mr Chong.our GM.mcm bese..die senyum.wat muke comel die yg telah lame menmbt hati kami2 di ofis tu.heh..walopun umur d dh around 60.yp d kuat lg tau.dn sgt hepi je org nye..

btul2 last jumpe adnin lah.ofismate aku.sedih jgak..

waa...xtaulah knape.tp yg pnting wktu nk mlgkah kluar tu aku sebaklah.septutnye aku hepi sgt2.mgkin tmpat ni byk emori n byk mgjar aku kot..ape2 pun thnk u NEU-BIO..hope dis compny will sucsess!
Read On 2 comments

Duhai bintang pagiku...

9:40 AM

Masihkan ada lagi peluang buat diriku ini untuk bertemu bintang pagi di waktu yg sama dan di tempat yg sama. aku merindui kehangatan cahaya mu yang berupaya menaikkan semangatku yang mudah luntur ini.menerangi kekelaman hidup ku.memberi sinar dan harapan buat insan yg lemah ini.aku sangat kagum dengan penciptnya.Subhanallah..tatkala melihatmu hanya ungkapan tersebut dapat diucapkan.sesungguhnya penciptamu Maha Agung.Allahuakhbar...



Satu ketika dulu..tatkala aku melangkah keluar mencari rezeki..setiap hari bintang pagi akan menyambutku di tempat yg sama.seolah2..mengucapkan selamat jalan padaku.dirimu seolah2 tersenyum pada diriku..dan setiap kali itulah bibir ku ini akan menguntum senyuman pada diri mu.terasa kebahagian menrjah dan menjalari seluruh jiwa dan raga ku ini.


kini..bintang pagi tidak lagi menunjukkan dirinya.aku yg terlwat atau mgkin dirimu yg terlewat. tetapi..lihat saja..sekeliling kita..pembangunan merata-rata..pencemaran seiringan mahu bersaing..mungkin ini sebabnya...




sudah lama diriku tidak melihat dirimu di kaki langit.masa kian suntuk.aku mengharapkan sinar dari mu lagi.ingin ku terus meminjam cahaya yg kau biaskan dan serapkan di dalam diriku kerna ia semakin menyuburkan Cahaya Ilahi didalam hati ku yg rapuh ini...
Read On 0 comments

Thank you ALLAH.. ;)

10:31 AM
alhamdulillah..terima kasih Ya Allah kerana berikan ku peluang ni..Alhamdulillah..
terima ksih diatas doa2 kalian semua.aku pun doakn yg terbaik untuk semua orang.mudah2han hidup kalian semua sentiasa bahagia dan dirahmati Allah.

ok..satu je yg ade dlm pale otak ok iaitu aku nk kuar dr tmpt tu.aku pun xtau knape.tp aku cukup xblh go ngn environmnt nye.huhu.xdnafikan mmg byk yg aku bljr.aku dpt keje ni pun sebb keje aku kat cni.emm...cume ape yg boleh ckp aku hepi sebb aku akn bhjrah.smga aku dpt memlkn khidupan baru yg lbih baik

aku xtau kat tmpat baru nti mcm mane.mgkin lbih truk dr tmpat lame atau pun mgkin baik.dan aku xtau same ade org2 nye lbih ok o lbih xok.ap2 pun aku xnak meltkn harapan yg tngi.aku akn berusaha dan aku harap dipermudahkan segala urusan.yg pnting..aku nk bhijrah dr tmpt lame ke tmpt bru..Alhamdulillah :)

untuk rakan2 ku yg lain..mudah2han korang semua dapat ape yg diimpikan selame ni.aaaminn..
Read On 2 comments

speechless

3:53 PM
bungkam..penah dgr x..kalo xpenah g carik kamus cept!

aku seorng yg jahat.
aku suke ungkit2 perkare dulu!
aku byk sgt becerite smpai orng lain kene dgr kot
nak sgt perhatian agknye
mak n ayh jauh.dulu dekat kat johr balik sebulan sekali.dah jauh baru cedeyh2.
kalo kat umah xsmpt nk borak sgt nngn mereka2.
aku benci!

bos aku ckp aku ni adventurous ckit orng nye.tbah lah.sebb g keje nek moto.suke naik gunung.kalo tgk dr luar xnmpk pun.kunun2 aku ni kuat sgt lah.tbah sgtlah.die xtau aku ni cengeng bile sorng2.
bile jatuh moto ngis sorg2..
lngr org nangis
mak mrh ngis
abah marh ngis
atuk marah ngis
org marah ngis.
aku ngis sorg2 je.
dmam kuat ngis.
tgk citer cedeyh ngis.kesat air mate sembunyi2 kan kalo tgk ramai

kesimpulannye aku ni seorng yg lemah!
aku benci!

tapi ade aku kesah.kalo xnak dkat ngn aku pun xpe.xde bnde yg mnarik kat dr aku ni.aku hanye lah seorng yg bernama azie atupun name penuh die siti norazelah hamdon.only dis..
Read On 2 comments

ape yg aku bljr hr ni

4:51 PM
1.manusia sntiasa lalai.bile dh sush br lah beringt.bile seng semuanye lupe.Ya Allah.ko tetapkanlh hati hamba muini.ampunkn dosa2 hambaMu Ya Allah.seseorng bimbinglh aku ke jln yg diredhai.aku mmrlukannye...
Read On 0 comments

:)

10:50 AM
blik keje ni kene truskan buat~~huhu..hopefully sompatttt..^__^
Read On 0 comments

Tribute to En MoZiJu.. :P

3:19 PM
haaa...tetibe je nk citer tentang pkcik yg dh berumur 23 ni pada 28th april 2010 hri tu kan..heh..walopun trikhnye dh lepas..tapi sesaje je nk buat bnde ni..ni mengikut kajian Fadzillah kamsah..nk tgk ade tak perangai yg kene ngn pkcik ni..heh

* Sangat aktif dan dinamik. (hmmm...btullh tu kot..tapi dululh..skrg d dh xaktif sgt..hikhik)

* Cepat bertindak membuat keputusan tetapi cepat menyesal.(yg ni mcm betul je..cnthnye..mcm hr tu kan..heh..xpelah xyah citer..heh)

* Sangat menarik dan pandai menjaga diri.(hmm..menarik ke..menariklah kot samapi i pun tetarik ngn u..hakhak)

* Punya daya mental yang sangat kuat.(ohooo...mental sy lg kuat..:P)

* Suka diberi perhatian.(absolutely right!!!heh)

* Sangat diplomatik (pandai memujuk ).(emmmmmmmm...........)

* Berkawan dan pandai menyelesaikan masalah orang.(yupppp!!)

* Sangat berani dan tiada perasaan takut.(yekkkeeeeee...bkn kalo tgk citer hantu takut ke.haha)

* Suka perkara yang mencabar, pengasih, penyayang, sopan santun dan pemurah.(sopan santun?hikhik..penyayang2..:P)

* Emosi cepat terusik.(absolutely right!!!)

* Cuba kawal perasaan.(haha..betul2..kalo d marah tu d cube kawal lh kunun2..tp muke dh merah padam dah..hikhik)

* Kecenderungan bersifat pendendam.(yuppp!)

* Agresif dan kelam kabut dalam membuat keputusan.(maybe kot..heh)

* Kuat daya ingatan.(no komen.. :)

* Gerak hati yang sangat kuat.(betul!betul!)

* Pandai mendorong diri sendiri dan memotivasikan orang lain.(setuju!setuju!..heh)

* Berpenyakit disekitar kepala dan dada.(emmmm..d selalu pening kepale..)

* Sangat cemburu dan terlalu cemburu(sangatlhhhhhh setuju...heh)


haaaa...xsemua pun same..heh..xpe yg penting kite tau diri kite sndiri sape n dont be hipokrit depan orng lain..xbaik tau..just be urself!!heh..hepi bufday MOHD ZIN JUNIT.Love u..heh ^__^

Kek yg dipos ke Gelang Patah ek...heh..xlah...ni adalah hasil pertolongan EN Fazly ek..a million of thanks to him to help me..heh..congrats jgak sebb dah dapat baby baru.heh..jasamu dikenang :)

okay!..misi selesai!kate En Fazly lah..heh..makin chubby dh pakcik zin nih..heh..hepi bufday again sayang! :)

Read On 0 comments

exhibition di mines and kursus pengurusan baje organik di terengganu

10:36 AM
mari kite tgok gmbr2 ye..heh

posing wktu ngah setup ni..heh


ceh..konon je muke bersungguh2 kan..heh




ni last day exhibition..pastu soknye g ganu terus..hukhuk

1st day kursus...

2nd day of kursus...new friends..

mcm petani dah kan..hakhak..tapi view die mmg cntik...xmnyesallh!

peserta kursus!

mlm ni bakar kambing ek sama ikan tilapia!but sy xmkn sgt pun itu kmbing..:)

tukang bakar ke tukang melantak nih?heh

gems kan aku nih!!huwaaaa


dapat sijil!yeay!:)

kesimpulanye..everything ok lah..heh..tapi aku ni makin gemuklah..hukhuk..dh lame x xcercise nih..must start back..okeh..enjoy every steps that u make!okay..mari terus berusaha! ^__^



Read On 2 comments

i'm a BEEEeeee ZZZZYyyyyyY

9:56 PM
huhu..what a bizi day since last week.last week bz nk ciapkan tender.dis week plak bz preparation untuk exhibition.kalo xde keje mmg xde kejelah.bile ade keje..waaahhhh!bkn main lg..smpai blik mlm pun ade.blik2 umah pengsan.pagi2 bgn g lagi..hmm..aku rase nilh 1st tyme sepnjg aku bekeje yg pling sibuk skali..n how i feel?haha..seronok pun ade.sebb aku mmg suke keje byk2 ni..tpi bile bdn dh skit2 mulelah xbest yg amat..huhu..tp bile bgn sok pagi ok plak..bile blik umah je bagai2 pnykit dtgnye..kalolh ade kerusi yg boleh buat massage tu mmg best giler lah..heh..ade sape2 nk belikan?tlg massage kan pun boleh..hikhik.. ;P

sebenaye company aku involve dlm exhibition Green TEch Asia 2010 kat mines.kat exhibition hall die.msti rmai yg xtau kan kat mines tu ade exhibition hall.sebbb..aku pn xtau mule2.heh..skali g..tmpt tu agk jauh lh jgak ngn shoping centre die walopun ade link bridge untuk g cni.penat jgklah jaln.huhu..dhlah tmptnye mcm tesorok ckit...so xramai orng yg dtg mcm kat KLCC.kalo exhibition kat KLCC tu mmg sesak lah.nk jaln pun sush.nk register tu bkn main pjg lgi kene beratur.tp kalo kat mines ni memg xramai lh.visitor die pun byk yg local je.yg intrnational kureng ckitlah.

so aku n yg lain2 kenelah jge booth benombor M24 kat ctu untuk mmperknalkan produk2 kami.yg aku xpert ckit satu produk je.yg lg 3 tu selame ni aku tau gitu2 je.skali wktu exhibiton kene xplain sume bnde tu kan.xke gelabah namenye tu..tp en johary dh bg taulh ckit2 pasal bnde ni sume.so tgl prctise je.but en johary pesan..its ok..do not expect dat we have to know everythbg bout d product.


hr pertme mcm xlncar sgtlah.pastu bile dh ptg n masuk hari yg seterusnye...alhamdulillah..getting betterlah..heh..aku hepi ngn exhibition ni.sebab makin byk yg aku tau pasal produk aku.orng2 yg dtg kat booth kiterong tu kdg2 tnye mcm2.ad gak yg aku xsure nk jawab.last2 pgil bos aku jgak.pastu brulah tau.ok lah byk bnde yg dapat.yea!pling best sebb dpt xplain kat orng lain dlm Bi.haha..bkn ape.slme ni xpndai sgt nk trgkan bnde2 saintifik ni dlm Bi.tegagap2..tp lame2 dh ok.alhamdulillah..

hari ahad sok plak aku kene g terengganu.ade kusus.3 hari plak tu.sampai hr rabu.pastu hr kamis tu aku blik kg.pjg btul perjlnn aku.satu minngu aku xde kat ofis.cuti lh kirenye.heh..kamis n jum tu bos aku mmg bg off sebb kiteorng dh wat OT..hakhak..tmekasih en johary..

en johary ni baik sebnye.bile tyme2 d baik ni..aku rase mcm syg plak nk tglkn cmpny ni.cmpny ni blh trus maju kalo bioreactor dh beli nnti.mmg mantap lah!tp skrg ni mesin tu kene hold dulu sebb modal kurang.tgh tgu geran dr biotech corp.aku harap aku dapat bina career aku dalm bidang biotek.sebb aku rase bnde makin menarik minat aku.walaupun en johary ni ade mase2 d x ok..tp seriouslah..d byk dedahkan aku dlm bidang2 biotek ni..kdg2 bile aku rase xde keje kat ofis tu..jiwa aku ni memberontak nk cari keje lain.aku xbllh lah duduk diam je xde keje.mule lah nti cari alamt pastu type surat application keje.n jum ni dpn ade intrview.hopefully dapat..sebab tmpat keje tu dekatlah sgt ngn umah aku.alngkah bahagianye kalo dpt duk umah.xyah pikir sewa dh..huhu..

pjg lag pulak..heh..ape2 pun aku rase kehidupan aku makin lame makin mencabar n makin menarik untuk diexplore.berusaha!!!
Read On 2 comments

To Be CrEative In Our LiFe..its staRt With Simple ThinG (^,~)

4:04 PM

Dalam kite berkawan, mcm2 jenis orng kite jumpe. Ade yg suke nangis, ganasss!, suke ketawe, bajet bagus, pending, happy sokmo! n mcm2 lah.. ;)


Barisan di blkang : tgklah diorng2 yg kat depan kite ni..bajet bagus..
Barisan hadapan: eleh..diorng jeles lah tu sebb diorng xde rmbut!


Atas:sapelah yg melepas ni!mati aku! oxygen2.. (+.+)
Bawah:yea!yea!suke..padan muke diorng..kitelah yg melepas kan..hakhak.. (^o^)


tolongggg!xnak!xnak!

Angau ke ape mamat sebelah aku ni!

egg 1:takutnye..huhu
egg 2:waaa!nape mati!hidup balik!hidup balik!
egg 3:Aku akn bls dndam!yeah!yeah!


waaa...tkutnye..turn aku dh nk dkat ni weiiiiI!!


Happy forEver n Ever!


Ade orng yg senyum wktu orng lain ditimpa musibah..ade jugak yg bersedih..

Alooooo...sweeeetnye die..heh


SEKIAN (^__^)

Read On 2 comments

Followers

Pages

hello




ShoutMix chat widget



Powered by Blogger.

About Me

Blog